Ingezonden


31 januari
Hey hoi!
Ik ben Lieke van den Bosch, 15 jaar oud en woon sinds januari 2021 aan de Haedstrjitte 19 in Reduzum. Ik houd van lekker eten en sporten. Ik zit op Pasveer  (muziekkorps in Leeuwarden) en speel dwarsfluit en piccolo. Ook help ik hier in Reduzum mee bij GV Stânfries met de peuter-/kleutergym. Ik zit in het derde jaar van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden.  Op 29 januari 2023 zou ik heel graag aan boord stappen van het zeilschip De Wylde Swan, met de organisatie Masterskip.
Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat is Masterskip? Ik zal het even kort uitleggen.
Masterskip is een organisatie die met scholen samenwerkt om een mooie leerzame ervaring neer te zetten. Je gaat namelijk met een groep jongeren van je eigen leeftijd mee op een hele grote zeilboot om een reis te maken. Er zijn en paar reizen: van Spanje naar de Caribische eilanden, rond de Caribische eilanden of van de Caribische eilanden naar Spanje.  Het lijkt mij super gaaf om met de reis rond de Caribische eilanden mee te gaan; eerst met het vliegtuig naar de Caribische eilanden toe en dan de boot op! Eerst kun je wennen aan de boot en de mensen een beetje leren kennen…. En dan: ZEILEN! Je maakt korte en langere tochtjes naar verschillende eilanden van het Caribische zeegebied. De hele reis duurt 5 weken. Nu denk je vast: en hoe doe je dat met school? Dit gaat natuurlijk gewoon door. De dag begint om 6:45uur, na het ontbijt ga je tot 12 uur bezig met school. (midden op de oceaan dus!) Op het schip zijn docenten mee die je kunnen helpen met huiswerk en dergelijke als je dit nodig hebt. Na de lunch is het tijd om het schip helemaal schoon te maken. Van 14-16:00uur zijn er workshops en lessen van de docenten, en dan vanaf 16uur is het tijd om echt te leren zeilen, op het enorme schip. Avonds zijn er groepsactiviteiten of moet je wachtlopen tot 12uur nachts. Je slaapt in een bunker of in een hangmat en je hebt een eigen scheepskist om je spullen in te doen. Er is niet zo veel water dus je kan maar 3 minuten per week douchen. Dat zal wel even wennen zijn. Er zijn ook excursies op het land en al met al is het een geweldig leerzame en leuke reis waar je nieuwe mensen (en jezelf) leert kennen en goede vriendschappen uit kunnen komen.
Natuurlijk lijkt het mij super gaaf om mee te gaan!
Maar…. De reis kost €6950,- en op dit moment heb ik nog maar… 45 euro gespaard.
ik moet dus heel goed mijn best doen om dat bedrag bij elkaar te krijgen.
Wat is mijn actieplan om bijna 7000 euro in 1 jaar bij elkaar te sparen?

– Heitje voor een karweitje.
Ik heb ervaring met oppassen bij kinderen van 0 tot 10 jaar.
Ik kan uw auto weer laten stralen van buiten én binnen door een goede schoonmaakbeurt.
Vegen, harken, grasmaaien of brandhout kruien; vraag mij!
– Meerdere verkoopdagen, ‘garagesales’ in onze Garage. (Haven 1).
Houdt de Linepraat in de gaten voor de dagen!
– Verkoop deur tot deur
Een appeltje (voor de dorst) of wc papier… tenslotte moeten we allemaal toiletteren en deze reis kost een Shit-load of money!
– een bijbaantje in de zomervakantie
Meer informatie over Masterskip vindt u hier: masterskip.com
Mijn eigen pagina, waar ik ook het gespaarde bedrag bijhoud is:   https://masterskip.com/masteracties/lieke-van-den-bosch/
Ook kunt u mij volgen via Instagram: lieke_vdboschmasterskip
en facebook: Lieke van den Bosch
Doneren mag ook! Mijn bankrekeningnummer is: NL74 RABO 0332044661
Tot de volgende Linepraat!
Vriendelijke groeten, Lieke van den Bosch


7 januari 2022
Digitale informatiebijeenkomst en ter inzage legging ontwerp beleidskader wonen in de dorpen Gemeente Leeuwarden communicatie dorpen
Wilt u graag mondeling geïnformeerd worden over het ontwerp beleidskader? Dan bent u van harte welkom om aan te sluiten bij de digitale informatiebijeenkomst op maandag 17 januari. U kunt deelnemen via de link: https://online.mhbav.nl/wonenindorpen
De bijeenkomst begint om 19.30u en tot circa 20.45u duren.


22 december
Hallo lezer,
Ik lees vaker op social media over community pantries en in Leeuwarden staan zelfs buurtkoelkasten. (gaat via buurvrouw & buurvrouw bus  )
Het doel hiervan is dat mensen die bijvoorbeeld te veel voorraad in hun kast hebben of iets wat ze achteraf toch niet zo lekker vinden dit kunnen delen met hun omgeving zodat het niet over datum gaat en in de prullenbak beland. Behalve voedsel kunnen mensen ook producten weggeven/doneren zoals toiletpapier, douchespulletjes, vrouwelijke hygiene producten , wasmiddel, mondkapjes enz.
Persoonlijk heb ik in augustus/september te veel peren en appels van de boom in onze tuin en zou dat een geschikte plek zijn om er wat neer te leggen voor iemand zonder actief een oproep te hoeven maken.
Naast dat je dus dingen red van de afvalberg help je iedereen die op dat moment iets nodig heeft maar om wat voor reden dan ook dat niet kan halen.  Vooral in deze tijd hebben mensen het erg lastig en dit is een mooie laagdrempelige manier om elkaar te helpen want het leven zit vol verrassingen en iedereen kan wel eens een steuntje in de rug gebruiken.
Het is dus een soort van voorraadkast van het dorp voor het dorp. Iedereen kan eraan meedoen. Ik ben benieuwd of er hier in het dorp animo voor is.  Mocht dit zo zijn dan lijkt een centraal punt in het dorp een ideale plek en samen met een paar vrijwilligers zorg je ervoor dat de kast of koelkast netjes is en voedsel dat toch over datum gaat of echt niet meer goed is eruit wordt gehaald.
met vriendelijke groet,
Christien Klomp – van der Wal


1 december 2021
Houtstoken
Berichtgevingen over hoge brandstofprijzen zijn tegenwoordig niet van de lucht en het stookseizoen begint nog maar net. Overal komen er nieuwe houtstoker bij en ze gaan stoken met de kennis van ‘het horen zeggen’. Daar komen problemen van! Maar ook de meer ervaren houtstoker heeft af en toe een opfrissertje nodig. Het wordt daarom weer tijd voor een wijd verspreide publicatie, om het ‘onkundig kachel stoken’ beperkt te houden. Hieronder het artikel.
Om met houtstoken te beginnen, kiezen velen voor een kleine metalen houtkachel. Hoeveel warmte die geeft -van voor gezeligheid even wat hout opstoken- en hoeveel overlast ermee wordt veroorzaakt, veel hangt af van het stookgedrág. De bewuste stoker behaalt een beter resultaat en houdt de uitstoot laag. Om dat te kunnen bereiken zijn 10 stooktips van belang. Een aantal komen overeen met de meest geldende, maar een paar zijn anders en zorgen voor een beter resultaat.
• Stook alleen ‘door en door’ droog brandhout. Met een houtvochtmetertje is het resterende percentage te meten en dat mag niet meer dan 12% bedragen. Dit lukt door de gekloofde stammen jarenlang op de wind te laten drogen en een klein aantal in een warme kamer een paar dagen nog te laten acclimatiseren.
• Een houtkachel is beslist niet een kolenkachel die je vol stapelt en langzaam laat branden. Een houtkachel is een gaskachel en want de gasvlam levert veruit de meeste warmte.
• Een voluit brandende gasvlam heeft rondom, vooral een zijdewaartse luchtaanvoer nodig. Laat een aanwezige onderluchtoevoer dus dicht. (Bij sommige kachels ontbreekt een goede zijwaartse luchttoevoer. Dan is het nodig de deur op een kier te laten.)
• De schoorsteentrek wordt gemaakt doordat de schoorsteen zelf warm is geworden én door de langsstrijkende wind. In de schoorsteen is allereerst warmte nodig voor het op gang brengen van het systeem. Laat de gasvlam daarom voluit branden. Is er geen of nauwelijks wind, dan wordt goed houtstoken lastiger.
• Houdt de houtstapel klein. Leg -vijf tot acht- kleine blokken bijelkaar in de kachel, van onder naar boven opgestapeld tot aan de kleinste stukjes, zodat ze samen een piramide vormen.
• Steek de stapel boven aan met een aanmaakblokje.
• Op een dichte stenen vloer verbrandt hout vollediger op dan op een metalen vloer. Een minimale hoeveelheid as blijft er van over, wat wel regelmatig moet worden verwijderd.
• Maak gebruik van de accumulatie van de kachel zelf. Na het volledig opbranden van één stapeltje warmt hij nog een poos na. Stop dan met aanvoeren en sluit de kachel af om dit maximaal te benutten. Begin later van voren af aan.
• Zijn ook de wanden bekleed met (vuurvaste) stenen, dan verbrandt hout nóg beter en blijft de kachel langer nawarmen.
• Bij een hevige kou-inval en een lange vraag naar warmte kunnen -net vóór het uitdoven- opnieuw een paar blokken er bij worden gelegd. Leg de blokken echter niet bovenop de restjes vuur, maar er náást! Op deze manier ze verbranden gelijkmatiger. En de luchttoevoer blijft open!

Met een goede stook houden we het voor iedereen leuker.
Fetze Tigchelaar
1 december
Bêste minsken,
Wat een prachtige lêste wurkwike ha jim ús jûn.
Een soad moaie, hertferwarmende wurden, kaarten, mappen mei eigen makke betankjes, kado’s, persoanlike taspraken.
Wy wiene der stil fan.
It is moai om alles nog is troch te sjen en te lêzen.
Us hertlike tank hjirfoar.
Mei hertlike groetnis,
Bernard en Lenie Abma


7 november 2021
Streekwurk (Provincie Fryslân) zoekt een nieuw lid voor de adviescommissie van Streekwurk Noardwest Fryslân. (Gemeente Leeuwarden valt hieronder)
Deze commissie adviseert over het toekennen van de subsidies voor leefbaarheidsprojecten en brengt daarover een zwaarwegend advies uit aan Gedeputeerde Staten.
Filmpje:  https://youtu.be/eUngScDACpU

Meer informatie vindt u via https://www.linkedin.com/posts/provinciefryslan_gezocht-ambassadeurs-met-oog-voor-ontwikkeling-activity-6860969848286007296-9MkP
Als u interesse heeft, kunt u reageren op e-mail: noardwest@fryslan.frl


Oktober 2021
UITNODIGING
Voor de open dag van Tabletopper.nl
Hallo
Graag wilde ik mij even voorstellen:
Ik ben Danny van der Rol en ik ben met ons gezin in 2019 op de Haedstrjitte 16 komen wonen vanuit Leeuwarden. In 2016 ben ik gestart met een webshop vanaf onze zolder, wat al snel uitgroeide naar het fietsenhok en toen de garage. Eind 2018 was het wel duidelijk dat ik niet heel veel meer kon doorgroeien in ons toenmalige huis en opzoek moest naar een grotere ruimte. Samen met onze wens om meer ruimte en een rustigere plek voor onze kinderen te zoeken zijn we in Reduzum beland.
Hier hadden we de ruimte voor onze kinderen, Leon en Lianna, En er was ruimte om te groeien voor de webshop. Maar door Corona en de Brexit is de Webshop in een stroomversnelling gekomen en groeiden wij alweer uit ons huis. Daarom verhuist de webwinkel naar de Greidhof bij Saskia en Eelco in het pand.
Wij willen dit graag vieren met een open dag van de webshop!
We nodigen dan ook alle dorpsbewoners uit om op
16 of 17 oktober 2021 , van 12 tot 17 uur
De Greidhof, Haedstrjitte 57A
langs te komen in ons magazijn, voor eenieder die dat leuk vind!
Want wij verkopen Wargames, en zijn 1 van de meest uitgebreide winkels van Europa in onze soort. Wargames zijn spellen voor op tafel, van Piraten tot 2de wereldoorlog en van Romeinen tot Sci-Fi. Dit alles is naast een spel ook een hobby, waarin de speelstukken moeten worden gebouwd en geschilderd. We hebben meerdere speeltafels dit weekend klaar staan en een schildertafel om zelf eens te proberen.
Wij hopen jullie te mogen verwelkomen en kennis te maken met een geweldige hobby!


September 2021
Stichting Present heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug maar nu is bestuurlijk en financieel de zaak weer op orde. Het huidige bestuur – 4 mensen –  heeft deels de toegestane periode er op zitten en  een paar willen vertrekken vanwege de leeftijd. Vandaar de bijgevoegde oproep voor minimaal 3 mensen.
Oproep leden bestuur present ingezonden


juli 2021
Werkzaamheden Doorfietsroute Reduzum – N354

Van maandag 30 augustus t/m vrijdag 8 oktober (week 35 t/m 40) werken we aan de vernieuwing van het fietspad langs de Overijsselsestraatweg tussen de N354 en Reduzum .
GOH asfalt 2021 fietsroute N354 – reduzum
schema Fietsroute Reduzum-N354 10-02


Beste dorpsbewoners,
Naar aanleiding van de in het dorp ontstane onrust rondom het omschakelen van koeien naar geiten wil ik graag een aantal zaken verhelderen.
Laat ik voorop stellen dat het moedwillig schaden van de gezondheid van omwonenden dan wel mijzelf nooit mijn intentie is. Het lijkt er echter op dat er een aantal misverstanden zijn ontstaan over de risico’s op gezondheidsproblemen voor U als omwonende.
In het mer-beoordelingsbesluit van de gemeente staat de volgende tekst: (hier schuin gedrukt)
“De uitstoot van ammoniak, fijnstof, endotoxinen en geur spelen een belangrijke rol bij het optreden
van gezondheidseffecten in de omgeving van een veehouderij.
Ten aanzien van het aspect geur wordt aan de geldende norm voldaan. Daarnaast worden de
geitenstallen van luchtwassers voorzien wat neerkomt op het toepassen van de best beschikbare
techniek om emissies te beperken. Verder is er sprake van een aanzienlijke afname van de uitstoot
van ammoniak en fijnstof ten opzichte van de bestaande situatie. Daarmee neemt ook het risico op
verspreiding van endotoxinen en zoönosen af.”
De gemeente schrijft hierboven dat er juist een verminderd risico op negatieve gezondheidseffecten
zal zijn door een verminderde uitstoot van ammoniak en fijnstof. Een zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Bekende voorbeelden zijn COVID-19 en Q-koorts (hier kom ik later op terug). Endotoxinen zijn kleine delen van bacteriën die in de lucht zweven, via het fijnstof verspreid worden en (mogelijk) schadelijk kunnen zijn. Elk dier scheidt deze endotoxinen uit, ook huisdieren.
Vervolgens concludeert de gemeente:
“Gelet hierop en mede gelet op het feit dat ten aanzien van het aspect volksgezondheid momenteel
geen concreet toepasbaar objectief toetsingskader bestaat en daarnaast geen algemeen aanvaarde
wetenschappelijke inzichten zijn om aan te toetsen zijn wij van mening dat de wijzing van de
inrichting naar geitenhouderij geen extra risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt.”
De gemeente schrijft dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat geiten een risico zijn voor de volksgezondheid. Vervolgens concludeert de gemeente dat er dus geen extra risico’s voor de volksgezondheid zijn bij het houden van geiten dan bij het houden van koeien.
Momenteel loopt er een onderzoek naar de relatie tussen patiënten met een longontsteking en de nabijheid van geitenhouderijen. Echter is dit onderzoek met twee jaar vertraagd door een gebrek aan patiënten met longontsteking welke in de nabije omgeving van een geitenhouderij wonen.
Te lezen valt dat er gebruik gemaakt gaat worden van een luchtwasser, om specifiek te zijn een biologische luchtwasser. Dit apparaat zuigt de lucht in de stal af waarna deze gewassen wordt door een waterdouche. Dit zorgt er voor dat eventuele ammoniak, geur en fijnstof uit de lucht verwijderd worden en zo niet in de omgeving terecht kunnen komen. Dit is de beste beschikbare techniek om uitstoot in de omgeving te beperken en eventuele gezondheidsrisico’s te beperken.
Ook wil ik de Q-koorts benoemen, om ook hier mogelijke onrust over weg te nemen. Alle geitenbedrijven in Nederland zijn al jaren Q-koorts vrij en de Q-koorts vormt daarom ook geen risico meer voor omwonenden. Elk geitenbedrijf in Nederland is verplicht om elk jaar alle geiten te laten vaccineren tegen Q-koorts door de dierenarts. Dit heeft er toe geleid dat er al 6 jaar geen Q-koorts meer voorkomt op melkgeitenbedrijven. In Friesland is zelfs nooit Q-koorts vastgesteld op een melkgeitenbedrijf. Tevens wordt elke maand de melk automatisch en verplicht onderzocht op Qkoorts antistoffen. Een geit met Q-koorts scheidt deze antistoffen uit in de melk, zo wordt de afwezigheid van Q-koorts gewaarborgd. Als dierenarts kan ik zeggen dat er geen risico is op Q-koorts.
Mochten er vragen zijn over specifieke punten van de aanvraag dan wil ik u graag de details uitleggen, voor deze brief wordt dit te lang.
Zoals ik in mijn eerdere brief heb aangegeven en ook in de mails richting individuele omwonenden welke ongetwijfeld intern gedeeld zijn: ik sta open voor Uw vragen en ga graag de dialoog aan.
Met vriendelijke groet,
Otto Boonstra
ottoboonstra@gmail.com


Klachtenbemiddelaar gemeente Leeuwarden
Heeft u wel eens een vervelende ervaring met de gemeente Leeuwarden gehad? Wordt uw brief niet beantwoord of vindt u dat een medewerker u niet verder helpt? Dit kan een gevoel van irritatie en machteloosheid veroorzaken. Bovendien kost zo’n conflict vaak veel tijd, zowel voor u als voor de ambtenaar. Voorbeelden van klachten over (gebrekkige) dienstverlening zijn:

 • De gemeente reageert niet op uw brief.
 • U wordt maar niet teruggebeld.
 • De casemanager heeft geen interesse in uw persoonlijke omstandigheden.
 • U wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

In zo’n geval kunt u de hulp inschakelen van Martien Wierdsma. Zij is de klachtenbemiddelaar van de gemeente Leeuwarden. Zij bemiddelt tussen de inwoner die zich onbehoorlijk behandeld voelt en de betrokken ambtenaar. Zij gaat een gesprek aan met als doel het probleem op lossen voor dit nóg groter wordt of escaleert. Het wegnemen van uw klacht staat altijd voorop.
Martien Wierdsma gaat niet over inhoudelijke klachten. Dus niet over kapotte straatverlichting, losse stoeptegels, zwerfvuil, weigering bouwvergunningen/bijstandsuitkering of het algemene beleid van de gemeente. Bij die situaties kan telefonisch via 14 058, via de website van de gemeente of per post een melding woon- of leefomgeving worden ingediend.
Martien Wierdsma is telefonisch bereikbaar via 058 233 4001 of via mailadres martien.wierdsma@leeuwarden.nl. Ook kunt u de gemeente Leeuwarden een brief sturen, ter attentie van mevrouw Wierdsma. Tot slot is er nog de mogelijkheid om een klachtenformulier in te vullen op de website van de gemeente Leeuwarden.


Essentaksterfte
Beste bewoners van Reduzum en omstreken,
Zoals u in de verschillende media heeft kunnen lezen gaat het slecht met de essen. De essentaksterfte zorgt voor grote schade binnen het huidige bomenbestand. Gemeente Leeuwarden is in oktober gestart met het verwijderen van 900 ernstig aangetaste essen en het snoeien van 3000
essen met veel dood hout. In Reduzum zijn aan de Legedyk (nabij de ijsbaan) vijf essen verwijderd en aan de Ayttawei is één exemplaar gerooid. Komende jaren is niet uitgesloten dat er meer essen worden verwijderd.
Herplant
Er vindt in de meeste gevallen herplant plaats met andere soorten bomen die niet bevattelijk zijn voor boomziektes en waar nodig met andere structuren. Met het planten van verschillende soorten bomen bevorderen we tegelijkertijd de biodiversiteit en voorkomen we dat een nieuwe boomziekte in de toekomst alle bomen aantast. Lees verder


10 jarig bestaan Nea Byt.
3 Oktober 2020 een jubileum voor Nea Byt. Althans dat dachten wij maar naar een opmerking van een oplettende bewoner zou dit ook zo maar het 11 jarig bestaan kunnen zijn.
Wel hebben wij sinds 2010 de naam Nea Byt en is de cup met de grote oren er als wissel prijs gekomen.
Om 08.00uur verzamelden wij weer bij Jeroen in het café. Jeroen lag nog op de kooi maar een goed kwartier later stond hij paraat en voorzag hij ons van koffie. Iedereen kreeg er een gebakje bij aangeboden door Taco. Ook kregen de heren allemaal een pet als aandenken waarop Nea Byt 2010-2020 staat.
Taco nam het woord en heette iedereen welkom in het bijzonder Menno Boerhof de stand-in van Rijk en Wiebe de Boer die er ook weer bij was. Ook hebben wij als visclub een bloemetje gestuurd naar Sjoukje , zij is met de fiets gevallen en ondervindt hier behoorlijk last van.
Er hadden zich 32 man aangemeld voor de wedstrijd. Taco nam alle regels weer even door en wees ons op de corona maatregelen voor bij de haven in Grou en later in het café.
Vervolgens ging iedereen op pad, dit jaar waren er 8 vissers die hun heil zochten vanaf de kant vanwege de dreigende regen. Hendrik de Boer en Loeki Kooistra wisten een snoekbaars te van vangen vanaf de kant. Die van Hendrik was maar liefst 68 centimeter lang hetgeen resulteerde in de grootste vangst.
De overige vissers visten vanuit een boot in de omgeving van Grou. Dit keer deden we niet onze naam eer aan er werd namelijk wel goed gevangen. Zo werden er 10 snoekbaarzen gevangen die voldeden aan het regelement. Om 17.00uur werd iedereen op de bovenzaal verwacht voor de prijs uitreiking en de warme maaltijd. Na het optellen van de centimeters door de commissie ging Taco over op de prijs uitreiking. De derde plaats was het trio Hendrik de Boer , Wiebe de Boer en Jan Posthumus met 68 centimeter. De tweede plaats ging naar de winnaars van vorig jaar Hendrik de Jager en Taco Velstra met een totale lengte van  1 meter. Afgetekend op eerste plaats met een totale lengte van 2 meter 15 Klaas Hylkema en Age Tjalma. Zoals eerder vermeld mocht Hendrik de Boer de wisselbokaal voor grootste vangst in ontvangst nemen.
De poedelprijzen gingen naar Siette Wassenaar en Bernard Spoelstra. De pechprijs ging naar Marco Zijlstra hij had tijdens het trainen voor de snoekbaars wedstrijd een haak in zijn hand gekregen welke is verwijderd in het MCL.
Nadat alle prijswinnaars op de foto waren gezet door Piet Elzinga konden wij genieten van een heerlijke warme maaltijd. Zoals elk jaar bestaat dit uit boerenkool met worst of uit een lekkere kop snert. Dit jaar is het gemaakt door Janny Sjonger en Lutske omdat Sjoukje aan bed gekluisterd was. Wij kijken terug op een geslaagde visdag en hopen de deelnemers volgend jaar ook weer te mogen verwelkomen.
Rest ons niet anders dan  Jeroen, Lutske, Edwin , Janny, Taco, Rijk en Richard te bedanken voor de goede zorgen en organisatie.
Bekijk hier de foto’s van deze dag.
Visclub Nea Byt


Frienzers, Idaerders, Eagumers en Redústers, dy’t lid binne fan de Rabobank,  moatte benammen dit stikje lêze. Fan 5 oant 25 oktober kinne de leden fan de Rabobank wer stimme op Rabo ClubSupport. Mei Rabo ClubSupport ynvestearrret de bank kennis, netwurk en finansjele middels yn klups en ferieningen.
De dielnimmers út ús kontreien:
* Kuorbalferiening Mid-Fryslân Jansma Burdaard
* Pleatslik belang Friens
* Keatsferiening Jan Reitsma
* Vrouwen van Nu, ôfdieling Reduzum
* Stichting Theatergroep FIER
Elk lid (fan 12 jier ôf) mei fiif stimmen útbringe, wêrfan maksimaal twa op deselde feriening/stichting. Mei dy fiif stimmen wurde de hjir boppeneamde dielnimmers der finansjeel better fan. Dus net stinne, mar stimme!
Hoe stimme fan 5 oktober ôf? Ynlogge yn de app of op de website fan de bank. Fia ‘zelf regelen’ en dêrnei ‘mijn lidmaatschap’ kinst klikke op Rabo ClubSupport.


Menselijk contact centraal bij “transportondernemer zonder auto” Marije Brouwer-van der Werff

Werff talent viert 10-jarige jubileum


Werff talent uit Heerenveen, dé arbeidsbemiddelaar voor de logistieke sector in Noord-Nederland, bestaat op 1 oktober 2020 precies tien jaar. In Corona-tijd geen grote festiviteiten, maar een mijlpaal die eigenaar Marije Brouwer-van der Werff beslist niet ongemerkt voorbij laat gaan.
‘Alle chauffeurs en sollicitanten die deze jubileummaand langskomen, krijgen gebak bij de koffie!’

In 2009 en 2010 maakten Marije en haar man Ale Brouwer een wereldreis van bijna een jaar. Tijdens de omzwervingen over de wereld kwam bij Marije het besef: zij wilde haar ondernemersbloed laten stromen. Op 1 oktober 2010 startte zij daarom Werff talent. Een bedrijf dat chauffeurs werft, opleidt en begeleidt in de logistieke sector. Een sector waar Marije letterlijk in is grootgebracht. Van der Werff is dan ook een bekende naam in de Noordelijke transportwereld. ‘Verschillende familieleden en bekenden van vroeger zijn nog altijd actief in de transportwereld’, vertelt Marije. ‘Ik zie mijzelf dan ook als één van hen. Een “transportondernemer zonder auto”.’
Tandarts op de truck
Transportbedrijven hebben chauffeurs nodig en moeten vaak flexibel inzetbaar zijn. In dat gat is Marije tien jaar geleden gesprongen. ‘Elk transportbedrijf heeft wel eens ‘ziek- of piek-’ gaatjes in hun personele bezetting. Die vullen wij op’, zegt Marije. ‘Daarvoor beschikken we over een grote lijst met geselecteerde chauffeurs. En vergis je niet, dat is tegenwoordig een heel divers pluimage aan mensen, maar allemaal met een passie voor het rijden op een vrachtwagen én door ons geselecteerd. In onze planlijst staan ook tandartsen, farmaceuten en 65+‘ers. Die volledig opgeleid en flexibel inzetbaar zijn om te rijden. Door die diversiteit aan mensen moet je echt maatwerk leveren. Daarmee is de arbeidsmarkt voor de logistieke sector de afgelopen tien jaar nog dynamischer geworden.’
Inspireren
Werff talent selecteert chauffeurs, leidt hen op en begeleidt hen waar nodig. Dat doet Marije samen met haar team van momenteel drie personeelsleden én haar man Ale Brouwer die sinds 1 april 2019 het bedrijf als manager is komen versterken. Marije noemt zijn komst één van de hoogtepunten in het tienjarig bestaan. ‘Net als veel andere vrouwen met een bedrijf en een jong gezin was dat voor ons ook een worsteling. Na goed overleg heeft Ale zijn baan opgezegd en runnen we nu samen Werff talent als familiebedrijf. Onze tijdsplanning is daarmee overzichtelijker en het geeft het bedrijf een boost. Ik hoop hiermee ook andere vrouwen met een bedrijf en een jong gezin te inspireren. Die combinatie is beslist niet altijd makkelijk, maar het kan wel.’
Tekort aan chauffeurs
Inmiddels zetten Marije en Ale gezamenlijk dus de lijnen uit bij het bedrijf dat vanaf de start sterk inzet op menselijk contact en het leveren van maatwerk. ‘Onze chauffeurs moeten tegenwoordig veel vaardigheden beheersen. Ik heb echt veel respect voor hen. Door de vergrijzing, rij-tijdenwetgeving en veranderende gezinsomstandigheden, koersen we af op een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Als de trend zo doorzet blijven deze arbeidskrachten de komende decennia schaars. Extra inzet op het vinden, motiveren en begeleiden van mensen in de logistieke sector wordt dus alleen maar uitdagender’, stelt Marije.
Partner in logistiek
Werff talent pakt die handschoen al jaren op. Onder andere voor de jaarlijkse bietencampagne, die inmiddels ook weer van start is gegaan, werven zij meer dan 50 enthousiaste chauffeurs en begeleiden hen in deze uitdagende rijklussen. ‘De agrarische sector is sowieso één van de branches waarin wij vrij actief zijn en de komende jaren onze werkzaamheden ook verwachten uit te breiden’, vertelt Ale.
Voor de inzet als opleider en begeleider van chauffeurs ontving Werff talent eind vorig jaar nog het certificaat Loopbaan Intermediair van brancheorganisatie NBBU. Het sterkt de overtuiging bij Marije en Ale dat hun aanpak de juiste is. ‘Wij willen als een partner fungeren voor al die transportondernemers die dagelijks puzzelen om hun logistieke uitdagingen zo goed mogelijk in te vullen’, vervolgt Ale. ‘Daar heeft Marije de laatste tien jaar sterk op ingezet en daar gaan we de komende tien jaar alleen maar sterker en nadrukkelijker op door.’
Feestmaand met gebak
Tussen alle drukte die de bemiddeling dagelijks met zich meebrengt, is deze oktobermaand ook een maand om feest te vieren. Het team van Werff talent bezoekt deze maand zo’n beetje alle partners en brengt dan gebak mee. En iedere enthousiaste chauffeur en sollicitant die zich in oktober meldt bij Werff talent in Heerenveen krijgt ook gebak bij de koffie. ‘Gemotiveerde goede chauffeurs zijn ons belangrijkste werkkapitaal. Naar meer van deze mensen zijn wij, ook de komende tien jaar, altijd op zoek’, besluit Marije.


Start to Run!!

Wil je beginnen met hardlopen?
In 12 weken krijg je een hardloopcursus waar je op een verantwoorde manier leert hardlopen. Aan het eind van de cursus kan je 30 minuten non-stop hardlopen. En het leukste is: je doet het niet alleen!
Wat leer je:
In de hardloopcursus leer je:

 • 30 minuten achter elkaar hardlopen
 • Wat een juiste loophouding en hardloop techniek is
 • Welke krachtoefeningen je kan doen om beter te kunnen hardlopen
 • Wat je hardlooptempo is
 • En hoe je blessures kan voorkomen
 • Hoe een goede ademhaling kan helpen bij het hardlopen
 • Vooral veel plezier hebben in hardlopen!

Voor wie:
Iedereen vanaf 16 jaar en ouder die op een verantwoordelijke manier wil starten met hardlopen.
Wanneer:
De groepen starten vanaf 22 september 2020 in Reduzum, trainingstijden zijn:

 • Dinsdagavond van 19.30-20.30
 • Donderdavond van 19.30-20.30
 • Vrijdagochtend van 9.00-10.00

Kosten:

 • €100,- voor 12 weken 1x p.w. onder begeleiding trainen*
 • €150,- voor 12 weken 2x p.w. onder begeleiding trainen*

(*Je ontvangt ook per week een extra training die je individueel kunt doen)
De trainer:
Ik ben Nynke Velds. Ik woon in Reduzum aan de Haedstrjitte 80 samen met mijn man en mijn dochters Bente en Maren. Als dochter van een hardlooptrainster was ik al vroeg op de atletiekbaan te vinden. Hardlopen is een sport die ik al 30 jaar met veel plezier beoefen en ook onderdeel van mijn werk heb gemaakt. Door mijn werk als bedrijfmaatschappelijk werker en runningtherpeut weet ik dat bewegen erg goed is en daardoor lichamelijke en psychische klachten kan verminderen. Door het lopen versterk je niet alleen je hart- en vaatstelsel en daarmee je gezondheid, maar breng je vooral ook je gedachten tot rust. Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat regelmatig bewegen bijvoorbeeld door een rustige duurloop de mens goed doet. Het brengt een aantal processen in ons lichaam op gang die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen.
Doe je mee!:
Geef je op voor 18 september 2020 via:
wjukadvies@outlook.com
Bellen of WhatsApp op telefoonnummer:
0613001984


Nacht oan it Swin

Foto: Cobi Posthumus

’t is let, ik sit allinich by it fjoer
dat roppich oan de tûken fret. In eintsje
fiederop noch in ferwaaide parasol,
in flagge dy’t gjin flagge is. Ljochtgiel
en read spatte wat lêste flammen op,
dampich lân fersûpt yn tichte reek.
Dizze âlde wetterstream wit wa ’t ik bin,
nachtbeammen bewarje myn ferhaal,
sy slaan de earmen om my hinne, struie
har lêste blêden op myn hier. As reek
soe ik ferdwine wolle, gjin wei werom,
flinterlicht, sêft krinkeljend omheech.
In gedicht fan Baukje Wytsma: ‘Nacht oan it Swin’ út de bondel ‘Sân Wylgen


Bushaltes Reduzum,
In Reduzum kunnen bewoners gebruik maken van twee bushaltes. Aan de noordzijde van het dorp is er de halte Hania State en bij de Trije Romers de gelijknamige halte de Trije Romers.
Door de verbreding van het fietspad tussen Reduzum en Wytgaard is de halte aan de fietspadzijde bij de halte Hania State gewijzigd. Hier stopt de bus nu op de rijbaan. Hier is nog geen goede haltevoorziening aangelegd.
In 2020 wordt ook het deel van het fietspad tussen Reduzum en Jirnsum verbreed. Dat betekent dat we de bushalte aan de fietspadzijde bij de locatie Trije Romers ook moeten aapassen.
Uit de in- en uitstapcijfers blijkt dat de halte Hania State zeer beperkt wordt gebruikt. Volgens de gegevens van Arriva telt de halte zo’n 2 á 3 reizigers per dag. De halte bij de Trije Romers wordt daarentegen wél goed gebruikt. We staan daarom voor de keuze of we beide haltes wel in stand moeten houden.
Vanwege het lage aantal in- en uitstappers bij de halte Hania State hebben we het voornemen om deze halte op te heffen. Busreizigers van- en naar Reduzum kunnen goed terecht bij de halte Trije Romers. We willen de halte Trije Romers daarbij een opwaardering geven.
Bij de halte aan de dorpszijde willen we een nette voorziening maken voor het stallen van de fietsen. De halte aan de fietspadzijde is met name een uitstaphalte, vandaar dat we bij deze halte geen overdekt bushokje plaatsen. We hebben onderzocht of deze uitstaphalte ook dichter bij het dorp kan komen te liggen, maar dat blijkt een lastige opgave. De halte blijft daarom op de huidige locatie, maar wordt beter toegankelijk gemaakt.
Om een bushalte te kunnen opheffen of verplaatsen moet de gemeente Leeuwarden een Verkeersbesluit nemen. Op dit moment is er nog niets besloten. Met dit artikel willen wij u informeren over ons voornemen tot opheffen van de bushalte. Wij vernemen het graag als u hier vragen of opmerking over heeft. U kunt een reactie sturen naar verkeerenvervoer@leeuwarden.nl.

Visclub Nea Byt weer op pad.
Zaterdag 5 oktober 08.00uur was het weer zover. De mannen van visclub Nea Byt verzamelden weer in het café voor hun jaarlijkse viswedstrijd.
Taco heette iedereen welkom en begon met het droevige nieuws dat Oeltsje Velstra en Piet Noordenbos ons ontvallen waren. Taco vroeg om 1 minuut stilte zodat wij beide heren konden herdenken.
Hierna vertelde Taco dat Wiebe de Boer, lid vanaf het eerste uur door een ongeval wat op zijn werk heeft plaats gevonden niet aanwezig kon zijn. Naar omstandigheden gaat het goed, het bestuur heeft dan ook gemeend om een goed gevulde zuivelmand  te moeten aanbieden.
Wij waren dan ook zeer verrast dat Wiebe met zijn vrouw Gerda ook rond 17.00uur in de kroeg aanwezig waren om er toch bij te zijn. De voorzitter heette ook weer nieuwe leden welkom zo komt het dat de ploeg mooi rond de 30 man blijft zitten.
Nadat Taco alle regels nog een keer had uitgelegd kon iedereen zijn weg vervolgen.
De meesten gingen per auto naar Grou en een paar vertrokken vanuit de haven in Reduzum.
De weergoden waren ons goed gezind, we hadden er prachtig weer bij wat dan ook weer bijdraagt aan een geslaagde dag.
Zoals gebruikelijk verzamelen wij dan rond 12.00uur in de oude haven van Grou om hier soep en een broodje kroket te nuttigen.
Uiteraard ging het hier ook over de vangsten in de ochtend, de conclusie was dat er niet slecht werd gevangen alleen wel ondermaats. Deze tellen helaas niet mee voor de wedstrijd.
Vervolgens ging de groep weer op pad voor het middag gedeelte. Ook hier werd weer goed gevangen zij het wel weer ondermaats maar het is in het verleden ook wel zo geweest dat er bijna helemaal niets werd gevangen.
Om 17.00uur werd iedereen dan ook weer verwacht in de kroeg voor de prijsuitreiking en de gezamenlijke maaltijd.
Zoals eerder gezegd was Wiebe in de kroeg en kreeg hij uit handen van Rijk een zuivelmand namens  Nea Byt aangeboden,  tevens zat er een kaart bij waar iedereen zijn naam op heeft geschreven. Na mooie woorden van Wiebe kon de prijsuitreiking beginnen
De prijzen zijn als volgt verdeelt, op de derde plaats Ale de Jager en Jan Wijnstra met een totaal  van 93 centimeter aan snoekbaars. De grootste snoekbaars 48 centimeter. De tweede plaats ging naar Klaas Hylkema en Age Tjalma met een totaal van 195 centimeter aan snoekbaars. De grootse snoekbaars was 57 centimeter. En de eerste plaats was voor Hendrik de Jager en Taco Velstra met een lengte van 204 centimeter aan snoekbaars. Hier had de grootste snoekbaars een lengte van 60 centimeter.
Dan waren er nog 2 poedelprijzen te verdelen deze ging na uitgebreid overleg naar Jan Rodenburg en Alfred Tanahatoe.
De heren hebben allemaal onder luid applaus hun prijzen in ontvangst mogen nemen. We hebben de dag afgesloten met de gebruikelijke warme maaltijd die weer goed heeft gesmaakt.
Dan rest mij alleen nog Jeroen, Lutske, Sjoukje en Edwin te bedanken voor de gastvrijheid en de catering. Taco, Rijk en Richard voor de organisatie.
Tot volgend jaar.
Bekijk hier de fotos
Visclub Nea BytISOLEREN
Stichting Energievoorziening Deersum is een van de oudste energieclubs in Friesland. Het geeft een boekje met tips uit om je eigen huis m.n. de oudere huizen te isoleren. Voor het laten isoleren staan diverse subsidiepotten klaar, maar dan nog vraagt het een fikse eigen investering. De goedkoopste manier is het zelfstandig gaan uitvoeren. Elk deel van het huis en het wonen worden erin behandeld.
Ook huizen die voor 1950 zijn gebouwd kunnen met aanmerkelijk minder gas toe als ze worden geïsoleerd. Zelfstandig uitvoeren vraagt doorzettingsvermogen, maar elke klus kan in aparte periodes  worden gedaan. De volgorde van aanpakken is belangrijk, want de woning moet droog blijven en niet in de vochtproblemen raken. Wie het serieus aanpakt kan met de ene bereikte besparing de andere deels gaan financieren! Een paar tips wijken duidelijk af van ‘traditioneel verbouwen’, waardoor er extra profijt wordt bereikt.
Het boekje is af te halen bij Haedstrjitte 26 in Reduzum en kost slechts 2,00 euro.


Rabobank gelooft in de kracht van clubs, stichtingen en verenigingen. Jullie verbinden de samenleving. Als coöperatieve bank doen we daarom graag iets terug. Met Rabo ClubSupport investeren we een deel van onze winst in lokale clubs en verenigingen. Van sportclubs tot buurtcomités. Samen vieren we de winst!
De inschrijvingen zijn geopend!
Voor welk mooi doel gaan jullie de winst pakken?
Een gevarieerder aanbod in de sportkantine, zonnepanelen op het clubhuis, nieuwe ballen die langer meegaan of uitbreiding van de speelvelden. Wat jullie doel ook wordt, beschrijf duidelijk wat jullie willen realiseren met de steun van Rabo ClubSupport. Ook om veel stemmen te winnen, helpt het als jullie doel aantoonbaar de vereniging, de leden of de buurt versterkt.
Inschrijven voor Rabo ClubSupport kan via deze link:
Heb je nog geen code om in te schrijven voor de Rabo ClubSupport, dan kan je deze link gebruiken voor de aanvraag.


Hoi allegear !
Mijn naam is Anne Altenburg en voor mijn bachelor scriptie bij de opleiding Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam doe ik onderzoek naar het verminderde aanbod van voedselvoorzieningen op het platteland in Friesland. Mijn onderzoek bestaat uit twee delen en het tweede deel zoomt in op een gebied waar de toegang is verminderd door het sluiten van een winkel en gaat in op de gevolgen van het sluiten van een supermarkt en de ervaringen daarvan bij oudere mensen (zonder auto). Ik heb ervoor gekozen om me voor dit tweede deel op het mooie dorp Reduzum te richten, omdat hier tussen 2010 en 2015 een Troefmarkt is gesloten en de dichtstbijzijnde supermarkt toch nog een stukje verderop is. Om de ervaringen van ouderen hierover te horen, ben ik opzoek naar mensen om volgende week te interviewen. Zelf kom ik ook uit Friesland en het interview kan dus in zowel Fries als Nederlands. Verder is het geheel vrijwillig en anoniem en zal er waarschijnlijk niks gepubliceerd worden over de uitkomsten.
Dus, bent u geïnteresseerd om mee te werken, of kent u nog ouderen in het dorp die wellicht een gesprekje hierover zouden willen hebben? Of heeft u nog andere vragen of tips ? Dan kunt u een mailtje sturen naar annealtenburg@gmail.com of een berichtje naar me sturen via facebook. Ook ben ik bereikbaar via telefoon; 0651652205.
In het kort:
Wat: interview (+- halfuur)
Wanneer: volgende week (maandagmiddag 10 juni t/m 15 juni)
Waar: Reduzum
Wie: ouderen (boven de 70 ongeveer) die al een tijdje in het dorp wonen
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.


Uitslag Stembureau Reduzum Europees Parlement 23 mei 2019

 1. D66  20
 2. CDA  42
 3. PVV   9
 4. VVD 104
 5. SP 13
 6. P.v.d.A. 155
 7. ChristenUnie-SGP  12
 8. GROENLINKS  29
 9. Partij voor de Dieren   9
10. 50PLUS  11
11. JEZUS LEEFT   1
12. DENK   0
13. De Groenen   0
14. Forum voor democratie  49
15. vandeRegio & Piratenpartij   1
16. Volt Nederland   5
Ongeldig   2
Blanco   1

Aantal stemmen                                                 463
Provinciale Staten  Fryslân  20 maart 2019

1.       CDA  73
2.       P.v.d.A. 158
3.       VVD  67
4.       SP  25
5.       FNP  67
6.       PVV  34
7.       ChristenUnie    9
8.       D66  37
9.       GROENLINKS  45
10.   Partij voor de dieren  15
11.   50PLUS  20
12.   Prov. Bel. Fryslân    4
13.   Natuurlijk Fryslân  12
14.   DENK    0
15.   SGP    6
16.   Forum voor Democratie  86
Blanco    2
Ongeldig     1

Aantal stemmen                                      661
Stemgerechtigen +/-  1000
Wetterskip Fryslân 20 maart 2019

1.       CDA  87
2.       Water Natuurlijk 118
3.       FNP 103
4.       P.v.d.A. 157
5.       Lagere Lasten Burger  37
6.       VVD  65
7.       ChristenUnie  12
8.       Partij voor de Dieren  31
9.       50PLUS  35
              Blanco  13
             Ongeldig    1

Aantal stemmen                                     659


Onlangs heeft een aanzienlijk deel van de dorpsgenoten de enquête ‘BûtenGewoan berikber’ ingevuld. Inmiddels zijn de resultaten bekend (klik hier voor pdf uitslagen). Lijkt het je leuk om mee te denken of het haalbaar is om elektrische deel- fietsen en/of auto’s, een liftplek of andere mogelijkheden om de mobiliteit te realiseren/verbeteren? Schrijf je dan in via deze link.Sporadisch toegang
Zondag zou voor Hendrik en Pieter een speciale uitgaansdag worden. De film Queen Bohemian Rhapsody draait die dag in CineSneek en ze wilden graag gaan kijken.
Beiden heren -30 jaar- verblijven hun hele leven in rolstoelen omdat ze de ziekte Spierdystrofie hebben. Af en toe een uitje naar de film, een restaurant of een café vraagt veel voorbereidingen. Bellen om toegangskaarten gaat gepaard met het stellen van een rij vragen; of ze wel naar binnen kunnen i.v.m. de drempels, of er voldoende ruimte aan tafel is, of de toiletten toegankelijk zijn en of er een personenlift is die hun naar de filmzaal kan brengen enz. enz. Als op de meeste met ja wordt beantwoord, dan gaan ze, maar dan is het toch nog afwachten.
Bij openbare gebouwen, cafe’s, restaurants, winkels zijn er sporadisch toeritten te vinden. Deze zijn veelal niet veilig genoeg om binnen te komen en vrijwel nergens is er een invalidentoilet. Een plas moet meestal maar even snel in een hoek op de gang worden gedaan of terug naar buiten op de stoep.
Ook in eigen dorp, in eigen straat, ondervinden beiden regelmatig hinder, bij hun al beperkte bewegingsvrijheid. De trottoirs zijn veelvuldig te smal, oneffen en worden gebruikt voor het parkeren van auto’s of worden vol gezet met vuilcontainers. Vooral in het donker zijn de zwarte bakken ware spookobjecten. De ingang naar het Lokaal bij de kerk is leuk voorzien van een rolstoelhelling, maar eenmaal boven blijkt het naar binnen rijden een hachelijke onderneming, niet vrij van het gevaar met rolstoel en al achterover te vallen. Ook de toegang naar het stemlokaal is elke keer een hindernis. Een dag voor het stemmen wordt door de gemeente de ingang aangepast voor rolstoelen, maar wel zo dat de rolstoel alsnog door een paar passanten over de drempel moet worden getild.
Bij de sportkantine, waar op sportdagen ook voor hun vertier te beleven valt, is op de eerste verdieping een fraaie invalide toilet aangelegd en het gebouw heeft aan de buitenkant een open lift. Helaas is de lift jaren terug door baldadige jeugd vernield, zodat dat hij op elk moment stil kan komen te staan. Het kan dus voorkomen dat met een plensbui iedereen de kantine invlucht en Hendrik buiten, opgesloten in de lift en doornat van de regen zit te wachten tot iemand hem komt bevrijden.
Vrijwel niemand neemt de moeite zich echt eens te verplaatsen in situatie van een rolstoelgebruiker.
Zo was het ook weer zondag, want toen liep het anders dan gedacht. Een personenlift in CineSneek was er wel, maar hij haperde omdat het hefvermogen te gering bleek te zijn. Shit! Er werd door een van het personeel voorgesteld om de begeleiders alleen naar de film te laten gaan (!) en beide heren zo lang maar te laten wachten. Na deze opmerking sloegen de stoppen door en ze besloten alle tekortkomingen op papier te zetten. Het lijkt een opsomming van frustraties, maar het is niet anders, het is hun dagelijks ondervinden.
Als we wel bereid zijn ons in hun situatie te willen verplaatsen, dan kunnen we dat binnenkort aan de keukentafel uitspreken.
Hendrik en Pieter Hofstra